10 Ağustos 2014 Pazar

DAHİ MATEMATİKÇİ RAMANUJAN 'IN HAYATINI ANLATAN FİLM


 Hintli  Matematikçi  Ramanujan'ın hayatını  anlatan  belgesel  film  sanırım yakınlarda   gösterime   girecek..... Kendisini  Hardy' nin " Bir matematikçinim savunması " kitabında  tanımıştık...



Ramanujan is a 2014 biographical film based on the life of renowned Indian mathematician Srinivasa Ramanujan

The film written and directed by Gnana Rajasekaran, was shot back to back in Tamil and English languages.[1] 


 

                            *                        *                             *






          Matematiğin kurulması ve gelişmesinde en çok emeği geçen ve matematiğe hizmet eden ırklardan birisi de Hint'lilerdir. İsa'nın doğumundan çok önceki yıllarda Hint'lilerin matematiği oldukça ileriydi. Matematik ve sayıların oluşturulması bu ırkın buluşuydu. Sıfırı bile ilk kullananlar Hintliler'dir. On dokuzuncu yüzyıl Hint'lileri ne kadar övünse yeridir. Çünkü, 1887 yılında Kuzey Hindistan'da Ramanujan adında dahi bir matematikçileri doğmuştur. Ramanujan, 1903 yılında Madras Üniversitesine girmiştir. Bu üniversitede kendisini matematiğe çok verdiğinden, diploma almak için yeterli ingilizceyi bir türlü öğrenememiştir. Diploma alamayınca da iş bulamamıştır. O, doğuştan bir matematikçiydi ve sürekli matematik buluşları peşinde geziyordu. Oldukça fakir ve kağıt alacak parası yoktu. Bulduğu matematik sonuçlarını parça parça ve eskimiş eski kağıtlara yazarak, onları matematikçilere gösteriyordu.

          1912 yılına kadar iş bulamayan ve bu arada evlenen Ramanujan, sonunda Madras Liman idaresinde yirmi İngiliz lirası bir aylıkla katiplik bulabildi. Bundan sonra ilim severler yardım ederek kendisini Cambridge Üniversitesi matematik profesörü ünlü Hardy'ye överler. Hardy kendisini çağırdığı halde bu öneriyi kabul etmez. Annesinin gördüğü bir rüya üzerine bu görüşme önerisini kabul etmek zorunda kalır.


          Ramanujan, 1914 yılında Cambridge'de ünlü bir koleje özel bir öğrenci olarak girdi. Fakat, şanssız deha 1917 yılında vereme tutuldu. 1818 yılında İngiltere İlimler Akademisi olan Royal Society'ye oybirliğiyle üye seçildi. Bu akademiye ilk seçilen Hint'li bir matematikçi şerefini Ramanujan kazandı.

          Ramanujan'ın tedavisi için tüm İngiltere doktorları seferber edildi. Tüm bu tedavilere karşın, Ramanujan'ın hastalığı günden güne ilerliyordu. Verem fazla yaşatmadı ve o büyük dahinin genç yaşında 1920 yılında ölmesine sebep oldu. Böylece, matematik tarihi genç bir dahiyi daha kaybetti.

          Ramanujan, tamsayılar arasındaki bağlılıkları bulma bakımından üstün ve parlak bir zekaya sahipti. Bir gün, Hardy hastanede kendisini ziyarete gelir ve gönlünü almak ister. Hastaneye gelirken bindiği otomobilin plaka numarası 1729 olduğu ve bu sayının asal çarpanları 1729=7*13*19 biçiminde 13 uğursuz sayısının bulunduğunu düşündü. Hastanede Ramanujan'ın ölümüyle karşılaşılan haber alacağını sandı. Ramanajan'ı sağlıklı görünce, kuşkularını ona anlattı. Bunun üzerine Ramanujan, "Hayır dostum, bu özellik çok ilginç bir sayıdır. Çünkü, iki yolla iki küp toplamına eşit olan en küçük sayı budur" diyerek yanıt verdi. Onun kafasının içinde sayılar eğitim görüyor ve onları istediği biçimde kullanıyordu. Çok keski bir zekası ve belleği vardı. Hesaplarının birçoğunu zihinde çok süratli ve konuşur gibi ara vermeden yapabiliyordu. Onun gibi değerli bir matematikçinin bu şekilde genç yaşta ölmesi, matematik dünyası için çok acı olmuştur.
         Ramanujan da Colburn gibi zihinden çok hızlı hesap yapardı. Bu hesapları nasıl yaptıklarını kendileri de bilmiyorlardı.


                                                                                                        

Hiç yorum yok: