18 Ekim 2016 Salı

FIBONNACI SAYI DIZISININ GIZEMI COZULUYOR

Fibonnacı ve Pascal ucgenı doga ile baglantı kurabıldıgımız 2 onemlı buluş..

(Asagıdakı haber sozcu gazetesınden alınmıstır)

   *          *              *              *

Vatandaş bilimi, Alan Turing’in ayçiçeğindeki Fibonacci gizemini bir adım öteye taşıdı


Araştırmacılar ve vatandaş bilim insanları, yapay zekanın babası kabul edilen bilgisayar bilimci Alan Turing'in çalışmasının yıldönümü projesinin bir parçası olarak hipnotik girdap desenlerine sahip ayçiçeği bitkilerini analiz ettiler.





1954 yılında hayatını kaybeden Alan Turing’in, ölümünden önce başlattığı çalışmayı, Manchester’daki Bilim ve Endüstri Müzesi öncülüğünde tamamlanması hedeflendi. Araştırmacılar, İngiltere’nin dört bir yanından bahçıvanların ve vatandaş bilim insanların yardımıyla toplanan ayçiçek bitkisinin başlarını analiz ettiler ve Fibonacci kuralını izleyip 






Çalışmalarını herkese açık bir dergi olan Royal Society Open Science dergisinde yayınlayan ekip, ayçiçeği bitkisinin başındaki bir çok Fibonacci sayısından farklı spiral desenlere dair örneklere de yer veriyorlar. Araştırmacılar, bu istisnaların ileride doğadan elde edilecek diğer veri setleri için doğadaki desenleri ve bir kurala tabi olup olmadıklarını anlamak adına bir adım ileriye taşıyacak bir çalışma niteliğinde olduğunu söylüyorlar.




Hiç yorum yok: